De agrarische sector - van akkerbouw en veehouderij tot tuinbouw – kent een uniek energieprofiel en staat eveneens voor grote veranderingen. In geen andere sector lopen “energie” en “productie” zo in elkaar over als in de landbouw: energie bepaalt bijvoorbeeld of een kas warm genoeg is voor tomatenteelt, of er voldoende ventilatie is in een stal. Sommige agrarische deelsectoren, met name de glastuinbouw, zijn traditioneel zeer energie-intensief en daardoor extra gevoelig voor prijsstijgingen en strengere milieuregels. Andere agrarische bedrijven, zoals akkerbouwers, verbruiken relatief minder directe energie maar kunnen weer profiteren van bijvoorbeeld biogasproductie of zonne-energie op daken. Over de hele linie neemt de druk toe om te verduurzamen en de afhankelijkheid van fossiele energie terug te dringen.
Supermarkten en afnemers stellen steeds vaker duurzaamheidscriteria aan agrarische producten, zoals een maximale CO₂-footprint per kilo product. Grote tuinbouwbedrijven moeten nu al hun duurzaamheidsdata aanleveren aan klanten en banken (mede onder invloed van EU-richtlijnen zoals de CSRD voor klimaatrapportage door grote ondernemingen). Hieruit blijkt steevast dat de CO₂-uitstoot door fossiele energie vaak veruit de grootste component is van hun footprint. Agrarische ondernemers worden dus uitgedaagd om met een plan te komen om die footprint te verlagen, anders riskeren ze dat hun producten minder gewild worden.
Kortom, de agrosector zit midden in een energierevolutie die zowel risico’s als kansen biedt:
De agrarische ondernemer van nu moet zich enerzijds ontwikkelen tot energie-expert (of die expertise inhuren), terwijl hij of zij anderzijds de focus wil houden op het primaire proces: gewassen telen, dieren verzorgen, voedsel produceren.
Wij zorgen ervoor dat energie geen belemmering is voor de toekomst van uw bedrijf.