Agrosector

De agrarische sector - van akkerbouw en veehouderij tot tuinbouw – kent een uniek energieprofiel en staat eveneens voor grote veranderingen. In geen andere sector lopen “energie” en “productie” zo in elkaar over als in de landbouw: energie bepaalt bijvoorbeeld of een kas warm genoeg is voor tomatenteelt, of er voldoende ventilatie is in een stal. Sommige agrarische deelsectoren, met name de glastuinbouw, zijn traditioneel zeer energie-intensief en daardoor extra gevoelig voor prijsstijgingen en strengere milieuregels. Andere agrarische bedrijven, zoals akkerbouwers, verbruiken relatief minder directe energie maar kunnen weer profiteren van bijvoorbeeld biogasproductie of zonne-energie op daken. Over de hele linie neemt de druk toe om te verduurzamen en de afhankelijkheid van fossiele energie terug te dringen.

Supermarkten en afnemers stellen steeds vaker duurzaamheidscriteria aan agrarische producten, zoals een maximale CO₂-footprint per kilo product. Grote tuinbouwbedrijven moeten nu al hun duurzaamheidsdata aanleveren aan klanten en banken (mede onder invloed van EU-richtlijnen zoals de CSRD voor klimaatrapportage door grote ondernemingen). Hieruit blijkt steevast dat de CO₂-uitstoot door fossiele energie vaak veruit de grootste component is van hun footprint. Agrarische ondernemers worden dus uitgedaagd om met een plan te komen om die footprint te verlagen, anders riskeren ze dat hun producten minder gewild worden.

Kortom, de agrosector zit midden in een energierevolutie die zowel risico’s als kansen biedt:

  • Hoe gaat u als glastuinder de ambitieuze klimaatdoelen halen, terwijl u jarenlang op aardgas en WKK’s hebt vertrouwd – en hoe schakelt u over op alternatieve warmtebronnen als geothermie, biovergisting of elektrische boilers, gezien de hoge investeringskosten en technologische complexiteit?
  • Hoe borgt u de continuïteit van uw bedrijf bij grillige energiemarkten – heeft u bijvoorbeeld een strategie om pieken in energieprijzen op te vangen?
  • Wilt u uw bedrijf verduurzamen met eigen energieopwekking (bijvoorbeeld via een biovergister of zonnepanelen), maar loopt u aan tegen netcongestie of vergunningstrajecten die zulke projecten vertragen?
  • Heeft u in uw regio te maken met beperkte netcapaciteit voor elektrificatie en teruglevering, en werkt u samen met collega-ondernemers aan oplossingen zoals energie delen, batterijen plaatsen of piekbelasting spreiden?
  • Profiteert uw veehouderij- of akkerbouwbedrijf al van nieuwe energietechnologieën of wegen de kosten en kinderziektes daarvan momenteel nog niet op tegen de voordelen?
  • Vragen uw afnemers of financiers naar de CO₂-footprint van uw producten en naar uw plannen om deze te verlagen – en hoe speelt u in op die marktdruk zodat uw bedrijf aantrekkelijk blijft en voldoet aan strengere duurzaamheidscriteria?

Grip op energie

De agrarische ondernemer van nu moet zich enerzijds ontwikkelen tot energie-expert (of die expertise inhuren), terwijl hij of zij anderzijds de focus wil houden op het primaire proces: gewassen telen, dieren verzorgen, voedsel produceren.

Wij zorgen ervoor dat energie geen belemmering is voor de toekomst van uw bedrijf.